Смяната на здравния министър няма да доведе до промени в болничната и доболничната помощ, смятат лекари и медицински сестри от Шумен. Според тях, проблемите в здравеопазването ще се решат с усилията на цялото правителство.

За разлика от предшественика си Радослав Гайдарски, името на д-р Евгений Желев е непознато за повечето лекари и медицински специалисти в Шумен. Те са на мнение, че реформите в здравеопазването не зависят само от него.

"Новите министри, не само здравният, трябва да направят така, че подходящо да бъде уважението към българските лекари, които са станали специалисти, които ще бъдат. Трябва да има подходящо заплащане", заяви д-р Стойка Владимирова.

"Трябва да се промени Законът за здравното осигуряване, да се промени статутът на Здравноосигурителната каса, да не бъде монополист", каза д-р Теодор Граматиков.

Песимистично настроени обаче са повечето лекари от доболничната помощ. Те смятат, че до края на тази година няма да има промени в системата на здравеопазването.

"Нищо не очаквам, тъй като бюджетът е приет и в рамките на този бюджет нещо решаващо не може да се случи", смята семейният лекар д-р Йордан Хараланов.