Има нужда от по-решителни стъпки в преструктурирането на министерството на здравеопазването, каза тази сутрин пред bTV новият здравен министър д-р Евгений Желев.

Според новия здравен министър, след като основни приоритети на това правителство са изпълнени - влизането ни в Европейския съюз, след като се повиши икономическата стабилност, което е факт, последният ангажимент е социалната сфера и остават доста неща да се подобрят там, но за да се правят реформи, трябва да разполагаш с ресурс.

Проблемът с корупцията е от доста време и в здравеопазването, но той не иска да поставя лекарското съсловие под един общ знаменател. Лекарите в България, според Евгений Желев, са добри професионалисти и въпреки недоимъка - правят чудеса и това трябва да се отчита.

Корупцията има икономическа основа, не само в този сектор. Решенията, каза още Желев, са повишаване на доходите, което няма да стане с магическа пръчка и другото - уведомяване на компетентните органи своевременно. В зората на демокрацията тръгнахме по този начин, като я приехме като свободия и всеки участва в този процес, а тя е ред и законност.

Здравният министър е категоричен, че не е нормално да има регламентирани дарения в болниците. "Това е въпрос на разчети, финансиране и добро желание, но по този начин не бива да се продължава" и затова той ще иска повече пари за здравеопазването.

За предстоящите стачки на лекарите Евгений Желев смята, че колегията е изключително интелигентна и умна и не би искал лични политически амбиции да се правят на гърба на лекарите. Вече е поканил синдикатите на разговори, както и председателите на лекарските съюзи, за да се види какви са настроенията , какви са исканията и желанията на лекарското съсловие.