Бившият вицепремиер Тарик Азиз и още шестима души ще бъдат обвинени в екзекутиране на десетки търговци през 1992 г., предаде Асошиейтед прес. Азиз е единственият християнин от тясното обкръжение на Саддам и в продължение на години бе една от най-видните личности в режима.

Сред обвиняемите е също природеният брат на Саддам - Уатбан Ибрахим ал Хасан, и бившият управител на централната банка на Ирак Исам Мула Хауиш.

Говорителят на съда Мунир Хаддад каза, че бившите иракски служители ще бъдат съдени за убийството на 42-ама търговци. Те били арестувани от пазари в Багдад, след като бил обвинени, че изкуствено са завишили цените на хранителните стоки в момент, когато много иракчани са били в лошо икономическо положение заради наложените на страната санкции на ООН. Всичките 42-ама задържани били екзекутирани няколко часа по-късно след бърз процес.

Председателстващият съдия по процеса ще е Рауф Абдул-Рахман. Той осъди Саддам Хюсеин на смърт през май 2006 г. за убийството на шиити в град Дуджайл след неуспешен атентат срещу него през 1982 г. Саддам бе обесен през декември 2006 г.

Бившият иракски диктатор бе екзекутиран, докато срещу него беше в ход втори процес - за избиването на кюрди през 80-те години в Ирак. Подготвя се и трети процес срещу бивши иракски служители, обвинени в потушаване на шиитски бунт след войната в Залива от 1991 г.