Над 3000 души отбелязаха Деня на Земята, мотивирани от идеята, че планетата ни заслужава уважение, а хората - чиста околна среда, а не парникови газове и бетон.

Велошествието, чието послание беше да бъде използван повече алтернативен велотранспорт в замяна на автомобилите и повече права за пешеходците, колелата, детските колички и хората с увреждания в колички, тръгна в 19 ч. от Софийския университет и премина през центъра до НДК, откъдето към него се присъединиха стотици пешеходци, за да стигне до Борисовата градина.

В състезанията, организирани от сдужение "Велоеволюция" беше нагледно доказано, че най-бързият транспорт в столицата е колелото. Докато колите и автобусите, които трябваше да се състезават по различни маршрути с велосипедистите, седяха в задръстването, самоотвержените младежи си пробиваха път през столицата, за да финишират първи. В състезанието учатсваха три състезателни лъча – онези, по които

Столичната община обеща смело да изгради мрежа от велоалеи

На сцената, напълно доброволно, настроението вдигнаха реге звездите Root Souljah, международната етноформация "Гологан", фънк-джаз експериментаторите от "Попара", младата група "Гласове на ветровете" и ска групата "Футбол и шахмат".

Най-възрастният почитател на Деня на Земята беше на 72 години, а най-малкият - на четири месеца.

Вчерашните инициативи дават надежда, че гражданското общество у нас преживява своеобразен ренесанс в идеята за опазването на околната среда. В последните две години гражданите, които не са обвързани професионално с темата екология, но отстояват правата си за чиста оклна среда и са обединени около възгледа си, че е необходима отговорна политика към природата и преустановяване на корупционните практики в държавата, стават все повече.

По света близо 1 млрд. души се включиха в различни концерти, събития, изложби и разнородни акции за Деня на земята. Глобалните проблеми на природата тават все по-видни за обикновените хора и само и единствено действие веднага, може да докаже, че сме отговорни към средата в която в живеем, към себе си и другите животински и растителни видове на планетата.

В България Деня на Земята се празнува за трети път и с всяка година все повече българи схващат себе си като част от глобалните проблеми и техните решения, а не като безпомощни маргинали, живеещи в периферията на цивилизацията, категорични са от "За да остане природа".