Бих възприел началото на операция "Чисти ръце", ако срещу всички тези хора, които станаха известни по прякори – "Дебелия", "Запалката", започнат истински следствия и разследвания, за да се проверят всичките им контакти. Това каза Методи Андреев, бивш председател на Комисията за разкриване на досиетата.

Колкото и да е неприятно, според Андреев, изглежда, че те са институционализирали мутрите в България, защото за пръв път министър на СДС - Богомил Бонев ги кани като страна в някакви преговори в своя кабинет. Ако тогава ние бяхме отрязали ръцете на организираната престъпност, тя нямаше толкова да избуее по времето на НДСВ.

Сега той вижда как тези хора, които уж са били хора на сивия сектор, казват, че са почтени бизнесмени. Някой им е продал имущество и това е станало по време на СДС, защото тогава 90% от икономиката беше раздържавена.

Митниците, допълни Андреев, са онази врата на страната, която пуска или не пропуска определен вид стоки и те са били много важни по време на комунистическата държава, те са били част от системата на скрития транзит, и тази схема най-вероятно е останала. Крайно време е, категоричен е бившият председател на парламентарната комисия по досиетата, парламента да направи комисия за контрол на ДАНС и е много важно председателят на тази комисия да бъде от опозицията, смята Андреев.