Строги санкции за институции и работодатели, които дискриминират хора с увреждания, поискаха родители на деца болни от епилепсия.

Детски градини и училища масово отказват да приемат деца с епилепсия. Фирмите също ги гонят и така те остават без образование и без доходи.

Хатидже е майка на дете с епилепсия. Дъщеря й е само на четири месеца, когато започва да прави гърчове.

"Чувството не е много приятно, както може всяка една майка да ме разбере. Уплаших се, защото си мислех, че никога няма да се оправи", споделя Хатидже Хюсеинова.

За щастие припадъците на малката Нурие са спрели и скоро тя ще тръгне на градина. Повечето болни от епилепсия обаче нямат този шанс. Не ги искат нито в забавачките, нито в училищата. Покрай това страдат и децата и техните родители.

За да влязат в училище или да си намерят работа, епилептиците често крият болестта си. Иначе са обречени да са пенсионери до края на живота си.

"За работа, когато се каже с епилепсия, намират начин да ги освободят, ако са ги наели или въобще не ги наемат", обяснява Веска Събева, председател на Фондацията на родители на деца с епилепсия.

80 хиляди са болните от епилепсия у нас. От тях близо 40 % са деца. Въпреки това проблемът не е включен в списъка на социално значимите заболявания.