За татковците може би ще е шок да научат, че момиченцата им ще започнат да навлизат в пубертета още на 8 години.

"За България долната граница на появата на пубертета при момичетата е 8 години. Разбира се не всички навлизат по едно и също време...Преди 20 години началото е било много по-късно - 10-11 години", обяснява проф. Лилия Пенева, педиатър ендокринолог.

Специалистите констатират, че възрастта е различна на различните континенти. За това предполагат влияние на климата, но има и още много фактори.

"Пубертетът се влияе от социалната среда, климатичните условия, храненето и тютюнопушенето", казва Гергана Петрова, детски гинеколог.

Така, оказва се, достъпът до информация се превръща в един от съвременните катализатори дори на физическото съзряване на децата ни. И близо до 8-мата година се виждат и първите признаци.

"Има емоционални промени, лабилност в психическите реакции, нервно-вегетативни промени.Първо е развитието на гръдните жлези, започва детето да се поти, потта започва да мирише, това най-често забелязват родителите", информира проф. Пенева.

Изненадата на родителите често се изразява в лавина от въпроси, казват педиатрите.

"Обикновено половината от младите момичета идват с родителите си, другата половина идват и сами", заяви Гергана Петрова.

Педиатрите казват, че дори и пораснали физически рано, психиката на децата още дълго време си остава детска.