Тече разследване дали оръжието, с което вчера беше застрелян турският рибар в Резово, е използвано правомерно. Служители на Бургаската инспекция по рибарство са открили на лодката на турските бракониери два калкана.

Заради два калкана - единият 45 сантиметра, а другият 51, един рибар-бракониер намира смъртта си, след като напада и застрашава живота на цял екип от българския граничен патрул. На борда на турската гемия е имало 500 метра мрежа за калкан. Калканът е скъпа и много вкусна риба, казват морските познавачи. Затова и турските рибари я предпочитат.

"В Турция няма калкан и влизат в нашите води да риболуват калкан", обяснява рибарят Васил Георгиев.

Началникът на Инспекцията по рибарство потвърди, че случаят не е единствен. Екип на инспекцията е открил 3 500 метра мрежа за калкан, пусната в акваторията между Ахелой и Бургас, въпреки че забраната за улов влезе в сила от 15 май. Джамил Кадиш допълни, че ще бъдат безкомпромисни както в преследването на чужди, така и на наши бракониери. Много от рибите в Черно море вече са застрашени.

Причината за нашествието на турските рибари е високата продажна цена на калкана. Рибата в Турция струва 65 лева на килограм, а у нас е между 16 и 18 лева.