Учени разработват хапче срещу силно хъркане, което ще донесе облекчение на хиляди страдащи и техните партньори, съобщи в. "Дейли телеграф".

Близо 80 000 души във Великобритания страдат от обструктивна сънна апнея, която нарушава дишането им и може да прекъсне съня им, като ги оставя уморени и раздразнителни.

Учените се надяват, че са близо до лечение на хъркането, след като първоначално изследване е дало добри резултати. В него са участвали 39 пациенти, които всеки ден в продължение на 28 дни са вземали плацебо или различни дози лекарство. У хората, вземащи високи дози от лекарството, апнеята е намаляла с 40% в сравнение с пациентите, които са приемали
плацебо.

Обструктивна сънна апнея се получава, когато въздух не влиза в белите дробове за повече от 10 секунди най-малко 10 пъти на час. Мозъкът автоматично събужда засегнатите, които силно изхъркват или изсумтяват и след това започват отново да дишат. Страданието се среща най-често сред мъже на средна възраст с наднормено тегло.

Новото лекарство се разработва от фармацевтична компания със седалища в Лондон, Америка и Япония и съчетава две съществуващи лекарства.