Уникална диамантена брошка, носена от съпругата на Наполеон Трети е сред бижутата, които аукционната къща "Кристис" ще продаде на търг във вторник. В сряда пък Кристис ще направи търг на скъпоценни камъни.

Брошката от IXX век се очаква да бъде продадена на цена между 4 и 6 милиона долара. Тя е направена по поръчка на принцеса Йожени. Трябвало е да бъде катарама за колан от диаманти, но съпругата на Наполеон Трети поискала да бъде преработена на брошка. Във вторник Кристис ще предложи на търг рядкото бижу заедно с други скъпоценности - екземпляри от период от късния XVIII век през XIX, та до началото на XX век.

На тезгяха ще бъде сложен и този часовник на Картие. Той е известен като "Мистeрията" защото стрелките му са направени така, сякаш са увиснали в пространството. Това е може би най-значимата колекция от Ар Нуво, която някога е излизала на пазара.

В сряда пък колекционерите и други хора пари ще наддават за редки скъпоценни камъни. Безспорно едно от най-разгорещените наддавания ще е около този 39-каратов диамант. Който го купи - значи е олeкнал с между 6 и 8 милиона долара, смятат познавачи.

Между 10 и 15 милиона е оценката на 14-каратов розов диамант. Този тип камъни рядко са по-големи от 3 карата. Финансовата криза може да има положителен ефект върху търга, смятат от "Кристис".

Очевидно, че заради слабия долар, хората в други държави смятат продажбите в Ню Йорк за по-привлекателни и вероятно са готови да похарчат малко повече заради добрата разлика в курсовете.