От десетилетия наред най-после държавните служители в Куба ще имат право на по-високо заплащане взависимост от количеството и квалификацията на своя труд.

Ако заплатите се вдигнат не само от производителността, но и от оценката за професионализма, тогава хората ще мат по-голяма мотивация да работят и да постигат по-добро качество, казва Ноеми Гомес, лекар.

Решението на властите предизвика противоречиви реакции сред гражданите, тъй като не всички са убедени, че националната икономика има капацитета за такава промяна.

Държавата е собственик на 90% от икономиката в Куба. След избирането на Раул Кастро за държавен ръководител, кубинското ръководство обяви поредица от промени.

Отменена беше забраната за продажба на компютри, DVD-плейъри и някои електроуреди. На кубинците беше разрешено да притежават мобилни телефони и да отсядат в хотелите, които досега бяха предназначени само за чуждестранни туристи. Неизползвани земи ще бъдат раздавани на фермери частници, за да се увеличи селскостопанската продукция.