Втора стипендия за студентите-отличници, ремонт на общежитията и рейтинг на университетите - това са част от промените, които ще настъпят през следващата академична година у нас.

Право на втора стипендия за отличен успех ще имат не само младежите в държавните висши училища, но и от частните университети. За целта са предвидени над 39 милиона лева по програма за усвояване на структурните фондове на Европейския съюз, съобщи заместник-министърът на образованието Екатерина Виткова.

Университетите ще трябва да представят в министерството справка за успеха на студентите си. Право на втората стипендия ще имат във всяко висше училище 10% от младежите, класирани по успех. Така за страната допълнителна стипендия ще получават 15 хиляди бъдещи висшисти.

Възнаграждението ще е в размер от 90 лева на месец и ще е бонус към сегашната стипендия, която е 60 лева.

Още една финансова награда от 200 лева за семестър се предвижда за изявени студенти по природни и инженерни науки - областите, определени за приоритетни в Националната програма за реформи.

До края на следващата година ще има система, която ще определя кои университети са най-добри в обучаването на студенти и по кои специалности. Така на практика висшите училище ще се борят за по-добро место в обществения рейтинг.

"Ние трябва да се стремим към такава скала, която разрешава студентите или техните родители сами да определят критериите, които биха искали да бъдат водещи", каза образователният министър Даниел Вълчев.

През идващата седмица правителството ще разгледа и предложение от просветния министър за ремонт на студентските общежития.

Вълчев обясни, че това може да стане по програма, която предвижда заедно със студентските съвети правителството да уточни, които са онези приоритетни обекти сред студентските общежития, които още през тази година да бъдат ремонтирани. "По всяка вероятност една такава програма ще бъде в размер на 40-50 милиона лева още през настояващата година", каза Вълчев.