Това предупредиха специалисти на Международната конференция по безопасност на храните, която се проведе в София.

За да нямаме проблеми с картофите, трябва да ги пържим при температура до сто градуса, тъй като тогава съдържанието на акриламид в тях е ниско.

При храните от животински произход безопасността се гарантира още в кланиците, където на месото трябва да се направи тест за следи от антибиотици, химични вещества и опасни бактерии.

Най-лошият избор е да си купите месо, само защото е евтино, без да сте проверили на етикета какъв е произходът на това месо, състава и има ли телефон за обратна връзка с производителя или преработвателя.

Според Асоциацията на месопреработвателите реномираните български предприятия са даже по-добри от европейските, защото са ново и с по-модерно оборудване. Затова българският потребител просто трябва да пазарува по-грамотно.

Специалистите съветват: никога не купувайте храни от животински произход от случайните места, само защото цената ви се струва много изгодна.