Как група млади музиканти реши да съчетае модерната музика с добре забравения фолклорен стил? Има ли шанс народната музика да се наложи сред младите като слушан и обичан жанр?

Група "Оратница" е музикална формация от четири млади момчета, които почти на шега се събират и започват да правят народна музика заедно.

Името на групата произлиза от стар народен обичай, извършван и до днес в някои краища на България. Оратница е ритуал за прочистване с огън на Сирни заговезни. Стилът на формацията е нетипичен -

смес от български фолклор с дръменбейс, дъбстеп и други модерни мотиви

"Защото народната музика в автентичния си вид преди години е правена по начин, който не може да привлече в момента младежта и ние тва се опитваме да направим - да пренесем посланието на народната музика и на това звучене в тия инструменти, в тази ритмика, която правим", обясняват от групата.

Българската музика е се смесва със звука на аборигенския инструмент "диджериду", характерен за  Австралия и с перуанския перкусионен инструмент "кахон":

Интересът към нетрадиционната формация продължава да расте. Дали талантливите момчета ще се наложат на пазара, тепърва ще се разберем. Факт е обаче, че техните фенове стават все повече млади хора, които пеят добре забравените стари български песни на нов глас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!