Със  заповед на директора на дирекцията "Социално подпомагане" в Севлиево 13-годишно момче е настанено при баба си и дядо си по бащина линия. Родителските права на 53-годишната майка и на 49-годишния баща, и двамата алкохолици, са отнети с решение на Севлиевския районен съд, съобщи за БТА Силвия Попова, началник на отдел "Закрила на детето" в местната социална служба.

Бабата и дядото на момчето - ученик в севлиевското училище "Васил Левски", са се грижили за детето от двегодишната му възраст, тъй като родителите му проявявали нехайство и незаинтересованост за отглеждането му, каза Попова.

По думите й важно за решението се оказало не само родителското нехайство, а най-вече семейната среда, която е застрашавала развитието на детето. "Ако спрат да пият, те биха били добри родители, но в този случай - не", казало детето при разговора със социалните работници.

Сигналът в социалната служба е подаден от бабата на момчето през октомври 2007 година. Последвала четиримесечна проверка от страна на социалните работници, която установила, че двамата родители, които са българи, системно злоупотребяват с алкохол. Детето е било свидетел на сцени на насилие вкъщи. Двамата съпрузи не живеят постоянно в града и не се грижат за момчето.

Силвия Попова изпратила резултатите от проверката в съда и в прокуратурата с молба за отнемане на родителски права. Съдебното решение е взето на основание чл. 75, ал. 1 от Семейния кодекс, а административната заповед за настаняването на момчето при близките му е по Закона за закрила на детето, обясни Попова.

За момчето тя разказа, че било много добър ученик, че свирело на китара и имало грамоти и дипломи за музикалните си изяви. По думите й децата, свидетели на сцени на насилие, ставали или агресивни или подтиснати и прекалено скромни.

Попова разказа, че работи и по други два тежки случая, които според нея също ще завършат с отнемане на родителски  права. Майката на едното дете била наркоманка, а на другото - алкохоличка.