Д-р Желязков обясни, че хемороидите могат да се излекуват ефективно, без да се налага упойка. Това е възможно благодарение на апаратура за замразяване на хемороида с помощта на криодеструктор. На върха на сондата температурата е -70 градуса по Целзий.

Другата методика представлява механично прищипване в основата на хемороида с пръстенчета, които се стягат автоматично от устройство наподобяващо на пистолет. По този начин обработения хемороид не се храни, защото пръстенчето прекъсва кръвотока към него. Постепенно хемороидалният възел изсъхва и спонтанно отпада. Когато хемороидите са повече от един, лекарят може да приложи различните методи в зависимост от големината и нивото на разположение на хемороидите. След тези манипулации не е необходим престой в болница или в къщи.

Освен за ефективността на тези амбулаторни манипулации за лечение на хемороидите, д-р Желязков апелира за редовни профилактични прегледи на дебелото черво, защото при навреме установени хемороиди или други промени в лигавицата на ректума лечението е по-бързо, лесно и сигурно.

Към профилактиката на хемороидите се отнасят ежедневната употреба на баластни храни (зеленчуци и плодове), избягване на сладкишите и снаксовете, пържените картофки и т.н., и пиене на повече вода. По отношение на кафето д-р Желязков каза, че то не е приятел на дебелото черво.