"Места за дишане" е преди всичко роман за любовта. Роман за търсенето на устои, когато любовта изчезва. Роман за четенето на един мистериозен писател и цинизма на самотата, с превключване към историята на жената, която прави повествованието сетивно, топло и някак познато. Разказът говори понякога с омраза, понякога с носталгия и копнеж, но винаги човешки и разбираемо. Благодарение на всичко това, "Места за дишане" е книга, която се чете бързо, почти на един дъх, уверяват от издателството.

Романът иронично заявява, че "истински важните неща са много малко и почти всичко може да бъде отложено за следващия ден. Почти всичко". Търсенето на това "почти всичко" е движещият механизъм в книгата (вж. част от текста в LiterNet.bg).

Емануил А. Видински е автор на проза и поезия

През 2004 г. печели конкурса "Рашко Сугарев" за разказа си "4 октомври". През 2005 г. дебютната му книга „Картографии на бягството” достига до финалната шестица на наградата "Елиас Канети". Съосновател и барабанист на етно-рок група "Гологан".

Съосновател на хуманитарния семинар "Ъгъл" върху творчеството на Томас Ман, Достоевски и Чавдар Мутафов. В периода 2005–2006 г. е редактор на музикалната страница на "Литературен вестник". Публикувал е текстове в периодичния печат, както и в специализираните портали за литература.