Нямаше конфронтация на съвета НАТО-Русия, който се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО в Букурещ. Това заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер след заседанието на съвета, в което за първи път участва президентът Владимир Путин.

Не чухме безполезна риторика, от която се опасявах, добави Схефер. Дискусиите бяха откровени и открити и протекоха в положителен дух, отбеляза Схефер, който е председател на Съвета НАТО-Русия.

Той информира, че лидерите на 26-те и Путин са обсъдили практическото сътрудничество в области от взаимен интерес, включително борбата срещу тероризма. Не бе постигнат напредък по спорните въпроси - разширяването, противоракетната отбрана, договора за обикновените въоръжени сили в Европа, Косово.

При все това на заседанието не стана сблъсък на мнения, заяви Схефер в отговор на въпрос за отношението на Русия към стремежите на Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО.

Ясно е, че това е спорен въпрос между Русия и НАТО, но не мога да опиша атмосферата на разговорите като конфронтационна. Дискусиите ще продължат и по другите спорни въпроси, увери Схефер. Той уточни, че между Русия и НАТО няма разногласие за ролята на КейФОР в Косово, която НАТО ще изпълнява на основата на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Колкото до признаването на Косово, НАТО няма нищо общо с този въпрос, който се решава от всяка страна поотделно, отбеляза генералният секретар на Алианса.