"Танцовата работилница" е интензивна танцова програма, която цели да срещне младите танцьори от България с изявени учители и хореографи от САЩ и България, като им предостави възможност за 1 седмица да се обучават в няколко танцови жанра: класически танц, модерен, джаз и български танци. Освен техника, танцьорите имат възможност да участват в кратки хореографии, поставени от гост- преподавателите. Проектът завършва с концерт, на който ще бъдат показани хореографиите, поставени по време на "работилницата".

Във фестивала участват деца и младежи в 4 възрастови групи: 10-12 години; 13-16 години; 17-22 години; 23 и повече. Поканата е отворена както за професионални танцьори, така и за любители и за учители по танци. Проектът "Танцова работилница" е уникален и се провежда за първи път в България. Целта е проектът да се превърне в годишно събитие, като привлече широка публичност и обществен интерес.

"Работилницата" се провежда от 1-5 април 2008 г. (по време на пролетната ваканция на учениците), в Националното училище за танцово изкуство в София. Участниците, пристигащи от страната, са бъдат настанени в общежитие в близост до Националното училище за танцово изкуство.

Среед учителите са Даниел Дуел - Основател и артистичен директор на Балет Чикаго, Даниел Дуел е страстен привърженик на класицизма в класическата му форма. Като солист на Ню Йорк Сити Балет от 1979-1987 година, той представя широк репертоар, изпълнявайки водещи роли в балетите на Баланшин, Джером Робинс, Питър Мартинс и Жак Д’амбоа, както и много други. След като получава стипендия на Фондация „Форд” на 13-годишна възраст, той продължава обучението си в Американското Балетно Училище на 16-годишна възраст, а на 19 години е поканен да се присъедини към Ню Йорк Сити Балет. Освен 15-те години в Ню Йорк Сити Балет, той е специален гостуващ артист в множество танцови компании в страната и е танцувал за няколко национални телевизионни програми "Танцувай в Америка". Дуел работи като хореограф от 1980 г. и е поставял хореографии за Балет Чикаго, Балет Хиспанико от Ню Йорк, Дейтън Балет, Харкнес Денс Театър, Танцов Фестивал "Джейкъб Пилоу" и Американското Балетно Училище.

Дуел преподава специализирани класове (мастър класове) и е гост-преподавател в САЩ и Европа. Той често държи лекции по балет, музика и изкуство и е член на няколко борда на неправителствени организации. През 2000 г. той получава наградата Рут Пейдж от Чикагското Артистично Общество за отличната си работа като Артистичен директор на Балет Чикаго – Студийна Копания. Освен че поставя творби на Баланшин за Балет Чикаго, г-н Дуел е поставял 'Аполо' за Балет Милуоки, "Концерто Бароко" и "Валс-фантаз" за Джем Сити Балет в Дейтън, Охайо, и "Аполо" и "Валс-фантаз" за Чанел Айлъндс Балет във Вентура, Калифорния. Последният му голям ангажимент е специално гост-преподавателстко участие в Американското Балетно Училище през януари 2007 г.

Соня Докинс - Артист, хореограф, учител, танцьор, човек с визия, ментор, треньор – това са само някои от страстите на Соня Докинс, с които тя представя изкуството си на широката публика. Установен хореограф с международна репутация, Соня Докинс е може би преди всичко артист с визия. Нейната гледна точка и творби са силно повлияни от традицията. Въпреки това, работата на Соня Докинс винаги притежава силно съвременно звучене.

От 1993 г. Докинс предава своите уникални възгледи за танците на различните общности чрез хореография, социални програми за деца и творбите, представени от нейната танцова копания Соня Докинс/Призм. Изхождайки от убеждението, че изкуството драматично подобрява живота на хората, особено на децата, Соня е успяла да построи една многоспектърна кариера.