Руският президент Владимир Путин пристигна в Букурещ, където участва във вечерята на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО.

В петък - последния ден от срещата на върха на Алианса в румънската столица, той ще участва за първи път в среща на Съвета НАТО-Русия. Тя ще състои при закрита врата в сградата на румънския парламент.

Франс прес отбелязва, че Путин пристигна в Букурещ няколко часа, след като НАТО реши да не включва засега Украйна и Грузия в Плана за действие за членство, но подкрепи намерението на Съединените щати да разположат елементи от системата за противоракетна отбрана в Чехия и Полша. САЩ и Чехия обявиха в румънската столица, че са постигнали споразумение за разполагане на чешка земя на радар от американския противоракетен щит. В същото време НАТО предложи на Русия американската, руската и бъдещата натовска система за противоракетна отбрана да бъдат обединени.

Ройтерс отбелязва, че Путин възнамерява да съсредоточи разговорите с лидерите от алианса върху въпросите, по които има съгласие с тях, а не по онези, които са повод за разделение. Руският президент ще се опита да запази отношенията със Запада на относително добро равнище преди да напусне поста идния месец, допълва Ройтерс. Цитиран е източник от Кремъл, че Русия разглежда партньорството с НАТО като елемент от гарантирането на световната стабилност и сигурност.

Очаква се Путин да позволи на алианса да използва територията на Русия за транзитно транспортиране на невоенно оборудване за силите на НАТО в Афганистан.