Какво може да накара полицай да предложи подкуп на нарушител? Това не е шега, а истинска случка, която преживя наша зрителка, паркирала неправилно в центъра на София.

24-годишно момиче, условно наречено Ани, наскоро се сблъсква с един от най-типичните за София проблеми: "Бях спряла служебния си автомобил. Имах работа в аптеката, която е срещу нас. Забавих се две-три минути и когато се върнах при колата видях, че паякът е застанал до нея и се готви да я вдига. Бяха сложили скоби само на едното колело. Отидох при полицая и го попитах какви са вариантите да ме пуснат. Казах, че само две-три минути съм се забавила. Той ми каза, че трябва да ми напише акт с глоба от 30 лева или другият вариант е да се дадат 22 лева.

Аз му казах, че избирам втория вариант. Да не се занимавам с актове, но поисках насрещен документ. Той ми каза, че не може да ми даде такъв документ. Стана задръстване. Аз го изчаках, докато премести паяка. Той се върна и каза: "Съжалявам! Не мога да ви дам документ. Трябва да ви върна парите и да ви напиша акт". При което аз си тръгнах. Водена от това, че той си ги прибра тези пари и не ми издаде документ реших да напиша жалба, която подадох в КАТ. След известно време получих обаждане от въпросния господин, който взе парите ми, с молба от негова страна да се срещнем и да поговорим. Притеснително за мен е как той е стигнал до моите данни, до личния ми телефон... Смятам да отида на срещата, за да видя каква точно очаква от мен господинът и да стане ясен случая", разказва потърпевшата.

За да стане още по-ясен случая, Ани се съгласява да стане репортер на bTV под прикритие. Оборудваме я със скрита камера, за да запишем срещата й с полицая.

"Добър ден! Заповядайте. Така... Грешката е изцяло моя. За случая, че не ви издадох бележка. Тя по принцип не е моя, но аз отнесох наказанието. Грешката е на водача на камиона. Но аз, за да го защитя поех цялата вина. Затова решавам да ви върна сумата и да ви се извиня - казва полицаят. - Аз ви се извинявам за случая! Така стана нелепо... Не съм от вчера в тая система и знам как стоят нещата. Всеки гледа да оцелее по някакъв начин... Ако може да мине номерът. Така го направихме и ние, но в случая сгрешихме. Ако ви бях издал документ, трябваше да ви напиша и акт. Едно са 22 лева, друго са 40 лева и въобще нямаше да пишете жалба тогава. Аз направих варианта така, че вие да не се оплачете и аз да не напиша", обяснява още полицаят.

"Ако имате възможност, аз ще ви дам номера, да напишете, че се отказвате от подадената жалба. Аз ще ви дам номера, само едно текстче, че отменяте молбата, която сте подали. Просто, че не сте ме разбрали или както си искате така го напишете - настоява служителят на реда и продължава - и се задължавам, ще ви оставя втори номер да си го запаметите, ще ви бъда полезен за лошо или да добро в такъв случай. Мога да помогна. Сега, не казвам, че съм професионалист, но съм в тая система и е много вероятно да мога да помогна. Важното е, че вие ме разбрахте правилно. Приберете това (дава й 30 лева) Ще пиете и едно кафе."

"Добре, аз няма да взема 30-те лева. Ще взема 20-те, защото не ми е удобно", казва Ани. "Защо?! Ама вие се разкарвате". "Не ми е разкарване това", казва Ани. "Има по-лоши хора, които ще кажат: "Не, те ще те накажат!" Е, те ще ме накажат. И те с какво ще ме накажат? С мъмрене. Скарали ми се и готово. Вие ще се удовлетворите ли от това? Не! Надали ще се удовлетворите. Някой хора са малко принципни.. От по-старото поколение", казва полицаят. Нали сега се апелира, започва Ани...

"Нищо не е станало. То и на момента можеше да ви издадем бележка, ама ние си направихме оглушка и си разделихме 22 лева. Къде да ги търсим сега по един по два лева. Наша е грешката и вие сте си права. И аз затова ви правя жест, от моя страна, и ви се обаждам. Сега 20 или 30 лева няма да оправят нещата. Дайте да се видим по някое време да ви дам входящия номер да приключим нещата." Нека се чуем, предлага Ани. "Аз ще ви звънна. Всичко добро."

Докато Ани е на среща с полицая, паяк опитва да вдигне колата й, която се намира до входа на наказателния паркинг. Щом разбират с кой е имала среща, хората на "Паркинги и гаражи" свалят куките от автомобила на момичето.

"Останах с убеждението, че за тях това е нещо нормално. Той разказа като нещо естествено, че си делят парите и как работи системата, в която участват."

Преживените лични истории с изнудвания на пътя от корумпирани полицаи са сред любимите теми за битови разговори на хиляди българи всеки ден. Дали защото има харесва да живеят така или поради друга причина, повечето хора не пускат жалби. За разлика от тях 24-годишната Ани избра да се възползва от правата си.

След като излъчихме този репортаж по bTV, в КАТ-София е сформирана комисия и е започнало дисциплинарно производство срещу полицая, който беше заснет със скрита камера.

"В сутрешния блок беше показано грубо нарушение на дисциплината от служител на група "Паркинги и гаражи" към отдел Пътна полиция. Оттук насетне като се запознаем с материалите ще използваме правомощията, дадени ни от Закона за МВР и ще започне дисциплинарно производство", каза комисар Венцислав Симеонов.

Вероятно полицаят ще бъде уволнен, защото това не е първото му провинение. След това случаят ще бъде предаден и на Военната прокуратура. Не е приключила и първата проверка срещу полицая от разследването на bTV. Тя е образувана в началото на март, веднага след като момичето подава жалба срещу него.

„Ако беше оттеглена жалбата, пак щеше да има наказание, защото той така или иначе има нарушение", посочи главен инспектор Румен Добрев.

От „Паркинги и гаражи" са поискали полицаят повече да не бъде включван в екипите с паяците.