Американски сайт обърка представите на любителите на зодиакалните знаци, като добави нова тринадесета зодия към съществуващите 12 - зодията Змиеносец. В списъка на познатите 12 зодии, американските учени вмъкват 13-а зодия между Скорпион и Стрелец от 29 ноември до 17 декември. Според българските астролози, такава зодия няма.

"За три дни съм получила 60 имейла. Всъщност, отрицателите на астрономията, за съжаление между които има астрономи, много обичат да пускат този материал. Зодия Змиеносец няма, има съзвездие Змиеносец. Преди много години в древността са съществували 14 зодиакални знака”, каза астрологът на bTV Светлана Тилкова - Алена. Едната от допълнителните е Паяк - на родените през май, а втората Змиеносец - на родените през декември.

"Особено онези, които са в Паяк, са били по-агресивни, готови на подстрекаване към военни действия към убийства. За разлика от Паяка, тези хора, подвластни на Змиеносец, не са били толкова агресивни. Но са били хора, които трудно са гонели своя връх и развитие, обичали са да стрелят отдолу, отровно, и не са успявали да постигнат цели. Имали са врагове главно и аз се радвам, че са отпаднали от астрологията”, каза Алена.

За астролозите повдигането на темата е провокация. И за тях, и за астрономите Змиеносец е съзвездие, а не зодия.

"Че има Змиеносец, има. Който вземе звездна карта, ще се убеди, че има. Съзвездията са 13, а не 12, както е много разпространено. Първообразът му е древният учител Асклепий или Есколап. Според легендата той е получил от змия лечебни треви, с които можел да събужда мъртвите, Зевс се ядосал и с мълния го превърнал в съзвездие, не представлява някаква забележима конфигурация, но това съзвездие е част от небето още от древността”, каза доц. Евгени Семков, Институт по астрономия.

Небето е разделено на 88 съзвездия още през 1922 г. и оттогава човек нито може да открива нови съзвездия, нито да им променя границите.