Изкопаването на телата продължи през целия ден. До късния следобед екипи на „Гражданска защита” и Пожарната успяха да извадят тялото само на единия загинал.

Вторият работник все още е под купища пръст и изваждането му ще продължи и през нощта.

Изкопаването на телата става изключително бавно, защото непрекъснато се налага укрепване на терена, обясниха от „Гражданска защита”. Тялото на единия строител бе открито на дълбочина 3 метра и половина. Другият е още по-надолу. Строителната бригада е работила от около 10 дни на обекта, преди трагедията, каза бащата на единия загинал, който е също е бил с тях.

- Някой не ви ли предупреди, че има опасност? Имате ли инструктаж някакъв?
Ибрям Келов, баща на единия загинал: Нямаме такива работи, никой не ни каза.
- А трудови договори имате ли?
Ибрям Келов: Нямаме.
- За какви пари работите тук?
Ибрям Келов: 20-30 толкоз.

Работите на строежа са извършвани извън всякакви норми от страна на строителната фирма, потвърди и кметът на Велико Търново.

„Груба некомпетентност и неспазване на всички разпореждания, включително и на собствените им контролни органи”, заяви кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Санкцията, която ще бъде наложена на инвеститора заради неспазване на заповедта на РДНСК за спиране на строежа, ще бъде от 10 до 30 хиляди лева. Заради инцидента днес във Велико Търново бяха отменени всички прояви по случай празника на града.

Какво се прави, за да спрат зачестилите случаи на трудови аварии?

Служителите на Главната инспекция по труда ще получават процент от глобите, които налагат, когато констатират нарушение на трудовото законодателство. Това е регламентирано с наредба, подписана от финансовия и социалния министър.

Идеята е инспекторите да бъдат финансово стимулирани, за да наказват по-строго нередовните работодатели.

Как се прилага новата наредба, провери Даниела Сеизова.

Най-често на строителните площадки в София нарушенията са свързани с безопасността на работниците - няма каски, колани, предпазни средства.

Глобите за този вид нарушения са между 1500 и 5000 лева. За да се стимулират инспекторите да събират тези глоби, от тази година те ще получават процент от сумата.

„Този процент ще бъде не по-малък от 35 на 100 от събраните суми по наложени глоби и имуществени санкции”, обясни Гълъб Донев.

„Това е една стъпка за това все пак нашият труд да бъде заплатен поне така както трябва да бъде”, казва инспекторката Екатерина Асенова.

„В момента инспекторите по труда получават някъде средно около 450 лева заплата 56-50”, казва Гълъб Донев.

Заради ниското заплащане, само миналата година от инспекцията са напуснали 80 служители.

От началото на тази година главната инспекция по труда е проверила повече от 400 обекта. За груби нарушения са спрени 25 строежа, като този. При повторна констатация на нарушения от инспекцията подават сигнал до прокуратурата.

Миналата година от глоби са събрани общо 5 милиона лева. От тази година една трета от тези пари ще отидат у инспекторите, наложили финансовата санкция. Но пък се очаква сумарно платените глоби да са много повече, заради личната мотивация на глобяващите.