ГЕРБ избраха Синята коалиция за враг и персонално Иван Костов, за да прикрият безсилието си и провала в реформите. Това се твърди декларация на националното ръководства на ДСБ, представена пред журналисти.

Според тъмносините управляващите са забравили, че именно правителството на ОДС е извело страната от най-тежката икономическа криза и вместо да се обърнат срещу
тройната коалиция, атакуват десния алианс, който е последователен противник на тройната коалиция.

Председателят на изборния щаб на ДСБ Веселин Методиев заяви, че говоренето за червено-синя мъгла би имало популистки ефект. „За тази мъгла слушам още от Жорж Ганчев и знам какви са резултатите от такова поведение -  "улицата е без изход", коментира той.

„След като през февруари ДСБ свали доверието си от Цветан Цветанов, сега има още повече аргументи да се иска оставката му”, отбеляза заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова.

Към вече заявените мотиви за негативния вот от партията добавиха допълнителното изостряне на кризата в сектор "Сигурност" и увеличаването на контрабандата.

По думите на Михайлова продължават "позорните обвързаности между органите за сигурност и техни спонсори, нарушили закона, които Цветан Цветанов лично защитава и толерира.

Сред негативите на министъра от ДСБ посочват и опитите му за намеса и кадруване в съдебната система.

От ДСБ коментираха и поведението на "Атака" по отношение на предстоящото гласуване
в пленарна зала на вота на недоверие и го определиха като „лицемерно”. „Когато си искал оставката на един министър, трябва да подкрепиш неговото освобождаване от поста, независимо кой внася вота”, категорична бе Екатерина Михайлова.