Десетки опасни билбордове ще бъдат демонтирани от столичните кръстовища. Голяма част от тях пречат на движението и застрашават безопасността на шофьорите. Мярката се взима месец, след като линейка с родилка и новородено катастрофираха тежко при сблъсък с билборд в центъра на София.

Едно от столичните кръстовища с нищо не подсказва, че преди месец шестима души едва не загубиха живота си там. За медицинската сестра Антоанета Станева, която се вози във фаталната линейка обаче, споменът никога няма да си отиде. Помни много силен удар, след който губи съзнание.

"Събудих се до едно дърво на тротоара, доста далече от линейката, може би на 15 метра. До мен беше родилката, а бебето плачеше наблизо в храстите", спомня си Антоанета Станева.

След инцидента започна проверка на билбордовете. Засега за демонтаж са набелязани 90 опасни съоръжения, но броят вероятно ще се утрои. В повечето случаи фирмите сами премахват съоръженията си.

"Всичко, което разсейва шофьорите или пречи на движението на пътя е игнорирано като възможност изобщо да се разполага", обясни Влади Калинов от Контрол по строителството към Столична община.

Единайсет души са загинали през миналата година след сблъсък с билборд. Въпреки това, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи виждат в акцията отклоняване на вниманието от по-важни теми като говоренето по телефона или пушенето при шофиране.  

"Тоталната забрана не върши работа, а трябва много внимателно да се прецени кои са опасните. А опасни са тези, които са в непосредствена близост до пътя и кръстовищата", смята Владимир Тодоров от Асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

За Антоанета обаче няма две мнения - опасните съоръжения трябва да бъдат премахнати.