Железопътните работници се сблъскват често с такива ситуации. Само през миналата година 54 души са сложили край на живота си, заставайки на релсите.

За днешния инцидент е установено по безспорен начин, че става въпрос за самоубийство. Възрастният мъж е стоял до с гръб към приближаващия влак. В последния момент ляга на релсата. На това място такъв инцидент се случва за втори път.

В ситуации като тази обаче жертва са и машинистите, които трудно преживяват случилото се.
Явор Лозанов работи в БДЖ от 19 години. За това време два пъти е попадал в такава ситуация.

"90-та година сгазихме човек на Централна гара, след което синът му тръгна да търси кръвнина. А самият човек беше изоставен, старец, клошар", разказва Лозанов.

След подобни инциденти машинистите от БДЖ излизат в отпуск, пращат ги на профилакториуми, следват прегледи при психолози преди отново да се върнат на работа.

Колега на Явор е изпадал и в още по-страшна ситуация. Преди две години 19-годишно момиче, родило току що, решава да се хвърли под влака му между Бойчиновци и Монтана. Машинистът не успява да спре. На връщане, същия ден, друго момиче ляга на релсите. Този път обаче опитът за самоубийство е неуспешен.

Остава локомотивните машинисти да се борят с преживяното. Защото, както казват те, локомотивът и вагоните са желязо, но зад тях стоят живи хора със своята психика.