Според информация в столичен всекидневник секретарката от закъсалата БАН вземала над 1500 лв., а главен научен секретар -  Стефан Хаджитодоров получава заплати за общо 4330 лв. От различни трудови договори с различни структури на БАН. Два на пълен работен ден и два с непълен – т.е. 24 часа в денонощието.

„ В статията има много неистини и истини и в комбинация се получават неверни заключения, каза в студиото на bTV самият Стефан Хаджитодоров. Той посочи, че не е вярно, че взима от Центъра за иновации близо 1 700 лева.

Там участвал в проект, финансиран изцяло от рамковите програми на ЕС, и парите са еднократен хонорар за работа от края на миналата година, каза Хаджитодоров. Има и втори хонорар за същия проект от 1300 лева, т.е. средно по 500-600 лева на месец.

„Това са пари за изграждане на европейска иновативна мрежа и нямат нищо общо с бюджетните проекти на БАН”, каза Хаджитодоров. В проекта участват общо 5-6 човека от БАН, а участието на самия Хаджитодоров започнало много преди да стане главен научен секретар е академията.

Главният научен секретар обясни, че всеки месец ползва 5 дни неплатен отпуск заради намалената субсидия за БАН, т.е. заплатата му се редуцира с 25 на сто. Още от твърденията на Хаджитодоров - в прикачения видеофайл.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!