Обстановката в Русия постепенно се нормализира. За последното денонощие площите, обхванати от пожари, са намалели почти двойно. В борбата с огъня се включиха повече от 550 чуждестранни специалисти, както и 6 самолета и 7 чужди хеликоптера.

Междувременно стана ясно, че пожарите са засегнали близо 4000 хектара радиоактивно замърсени площи в западната част на Русия. Сред тях е регион, граничещ с Беларус и Украйна, който бе силно засегнат от радиоактивния облак след експлозията в Чернобил през 1986 г. В Москва съдържанието на основните замърсители във въздуха е 2 и половина до 3 пъти по-ниско от нормата.

Екологичната катастрофа в Москва може да накара властите да потърсят нова столица. Това съобщава вестник "Независимая газета". След като представители на чуждестранни мисии масово напуснаха руската столица заради смога, скоро може да "избягат" и останалите дипломати, а след тях и "акулите" на руския бизнес, културният елит и висшите чиновници.

Ако бедствието продължи, това ще постави въпроса за преместване на столицата другаде. Упорито се носят слухове, че това най-вероятно ще бъде Санкт Петербург, където е роден премиерът Владимир Путин.

През изминалата нощ в Москва се изсипаха силен дъжд и гръмотевична буря.  Това подобри кризисната обстановка заради пожарите. Синоптиците обаче прогнозират, че жегата ще продължи поне до края на седмицата. Днес се очакват температури до 34 градуса.

Атмосферата в Москва вече се нормализира. По улиците на руската столица вече не се усеща миризма на изгоряло. Намаля като цяло и броят на пожарите в Русия. Към тази сутрин обаче все още има няколкостотин активни огнища. В гасенето участват над 150 хиляди души, използва се различна техника, включително десетки самолети и вертолети.

В операциите по гасенето се включи и премиерът Путин. Той се качи на борда на противопожарен самолет амфибия и управляваше поемането на вода от река Ока и изхвърлянето й върху горящите гори около Рязан. Синоптиците прогнозират, че жегата ще продължи, поне до края на седмицата, което ще затрудни борбата с огъня.