Скандален списък с 81 въпроса за съставяне на досиета за политическите опоненти на ГЕРБ в Русенска област показа депутатът от БСП Меглена Плугчиева. Според социалистите така е действала само Държавна сигурност.

Плугчиева тайно получила списъка от колега от БСП в Русе, който от своя страна го получил, пак тайно, от човек на ГЕРБ в града. Според червените целта била по въпросника да се събира информация за политическите опоненти.

"Много тревожно, защото разбирате, че има едно грубо посегателство върху личните данни на хората и ако това се приложи наистина в предстоящата кампания, това е  чудовищно", заяви Миглена Плугчиева.

Един поглед към въпросника обаче го прави, не чудовищен, а доста комичен.

"Съставяне на досиета и събиране на информация за опонентите и техните планове"

-    От кога живее в избирателния район.

-    Дата и място на раждане (страна, населено място)

-    Всякакви, каквито и да е фотографии.

-    Възразява ли други да му плащат сметката?

-    Егоцентричност.

-    Слабости и уязвимост (вътрешни: слабости на характера, физически недостатъци, навици, „малки" радости и пороци и т.н., външни: щекотливи моменти от биографията, щателно скривани аспекти от личния и делови живот).

Според въпросника трябва да бъде описано дали той е егоцентричен, дали има парични или сексуални затруднения, какви "малки" радости и пороци има и дали има "щикотливи моменти в биографията".

Шефът на ГЕРБ в Русе отрече да са давани подобни задачи на партийните активисти.  

"Това действително е комично и явно група на социалистите или близки до тях хора не са разработили това нещо. Просто е и смешно, и комично, а и за мен е жалко", заяви той.

Дали ГЕРБ-Русе се интересува от религиозните ритуали, марката любимо питие и слаби места в характера на децата на техните опоненти остава отворен въпрос. Ясно е едно - предизборната кампания започва, дори и няколко месеца преди изборите.