Холандия изпрати 160 войници в Афганистан, започвайки нова мисия с по-малка численост, която ще се съсредоточи върху обучението на полицията в северната провинция Кундуз.

Войниците, изпратени като подкрепление на разположените там 225 холандски инструктори, ще бъдат под защитата на германските си колеги.

Други 120 холандски военни ще бъдат разположени в град Мазар-и-Шариф заедно с 4 изтребителя "Ф-16", а още 70 военнослужещи ще бъдат разпределени по други постове и мисии на НАТО.

До средата на 2014 г. в Афганистан ще бъдат разположени общо545 холандски войници и полицейски инструктори. Това е значителна стъпка назад от предишния ангажимент на Холандия, който включваше 1600 военни в южната провинция Урузган. Те бяха изтеглени миналата година, след като тогавашното холандско правителство падна от власт заради въпроса за удължаване на мисията им, започнала през 2006 г.

Досега в Афганистан са загинали 24 холандски войници. Новото холандско консервативно правителство постигна одобряването на новата мисия с крехко мнозинство в парламента. Повечето холандци са против военното участие в Афганистан.