Практиката показва, че с наближаването на Великден и Гергьовден, търговията с месо без ветеринарен контрол и съхранявано по неподходящ начин бележи бум. Как да разпознаем дали купуваме качествена и прясна храна – отговор дава Кристина Владимирова.

Европейската агенция за безопасност на храните предупреди, че голяма част от пилешкото месо, което излиза от европейските кланици, е заразено с опасни бактерии.

Над 1/3 от консумацията на месо в света се пада на пилешкото. Средно човек консумира годишно 12 килограма птиче месо. У нас пилешкото е най-предпочитаният местен продукт. За една година българинът изяжда около 20 килограма от него. Въпреки това, родният купувач е доста подозрителен към това, което му се предлага в магазина.

"Не знаем с какво ги хранят пилетата и предполагам, че има вредни за организма продукти, ама какво да правим - откъде да купим друго - не знам".

"Предполагам, че нещо може да има, ама вече човек в нищо не може да е сигурен, когато купува продуктът винаги може да е замърсен, да има някакви вредни вещества в него”.

Последните данни на Европейската агенция за безопасност на храните също са доста тревожни. От там алармираха, че 76% от пилешкото месо, произведено в Европа, е заразено с кампилобактерии. В 16% от бройлерите са открити салмонелни бактерии. За всяка страна обаче процентът на заразеното месо варира.

Данните от доклада на Европейската агенция за безопасност на храните сочат, че близо 27% от пилешкото месо у нас е заразено със салмонелни бактерии. Ние сме на второ място след Унгария, където над 85% от месото е заразено с тази бактерия.

С кампилобактерии е заразено 45% от разфасованото пилешко месо, което се продава у нас. Това отрежда 20 място на страната ни в стряскащата класация. В птицекланицата, която посети екипът ни, на час се обработват 8000 пилета. Казват, че досега не са имали случай на заразено месо.

„Всички живи птици, които подлежат на клане предварително се изследват за наличие на салмонелна бактерия. В предприятието не постъпват птици, които са положително реагирали на салмонела. Всички птици за клане са здрави”, заяви д-р Цветка Лазарова.

От птицефермата обясняват, че на баркода на етикета има цифри, които дават информация от коя ферма са взети пилетата и при съмнения могат да се направят допълнителни проверки, но твърдят, че досега не се е налагало да изтеглят продукция от пазара.