Стандарт за качество предстои да бъде въведен и при производството на вино и ракия, заяви днес земеделският министър. Той посети малка винарна в Харманли, за да даде старт на гроздобера.

Хубаво вино и ракия стават само от качествено грозде , казват винарите. И въпреки, че от днес официално започва изкупната кампания на грозде, все още никой не бере. Причината е ниската цена - между 25 и 45 стотинки, която купувачите дават за килограм грозде.

"Малкият производител просто няма, той е опрян до стената и няма какво. Той няма смисъл да влага много средства защото няма да може да изкара нищо. Всичко за един декар някъде 200 лева се дават разходи. За да произведеш ти 500 килограма грозде по 40 стотинки са 200 лева или ще работиш танто за танто”, обяснява Иван Генев.

Очакванията са тази година реколтата от грозде да бъде доста слаба. В същото време винарните в страната все още се въздържат да изкупуват грозде. Повечето от тях нямат и свежи пари. И  докато винари и лозари се надлъгват с цени и качество, всеки ден дъждът отмива по малко от качеството на необраното грозде.

"Необходимо е друг поглед към лозарството и винарството. Всичко онова, което е написано, предстои нов прочит. Нещата трябва да се променят и то да се променят в посока, която да стимулира и лозарите, и винарите”, смята винопроизводителят Никола Зайчев.

Държавата обаче реално няма механизъм, с които да се намеси при определяне на изкупните цени на гроздето. И тъй като проблемът не е от днес, много от производителите вече са се отказали да обработват лозята си.