Повечето от българите - 58 процента, не одобряват да бъдат официално награждавани с медали и ордени хора, които са участвали в репресивния апарат на комунистическия режим - структурите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана.

Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 3 и 10 ноември сред 1000 пълнолетни граждани по поръчка на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

Почти пет пъти по-малко - 15 на сто, са анкетираните, които не виждат нищо лошо в това. Против награждаването с държавни отличия на лица, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност, по-често са мъжете, хората на възраст между 50 и 59 години, със средно и по-високо образование, живеещите в областните градове, симпатизантите на Синята коалиция, на "Атака" и на ГЕРБ.

Няма социално-демографска група, в която одобрението на награждаването на бивши сътрудници на ДС да е по-високо от  неодобрението, коментират от НЦИОМ.

Социолозите посочват, че дори симпатизантите на БСП не са единни по въпроса - 38 на сто от тях оценяват като неправилно даването на държавни отличия на служители на бившата Държавна сигурност, а 35 процента го одобряват.