Близки и приятели изпратиха в последния му път капитана на потъналия в река Волга руски кораб „Булгария”.

"Имал е възможност да се спаси, както са направили всички, които са били с него. Той беше забележителен плувец, но е останал твърдо докрай, изпълнявайки гражданския си дълг", каза бившата съпруга на Александър Островски Татяна Островская.

Според дъщерята на капитана баща й се обадил във фирмата-оператор "Аргоречтук" с молба да отменят круиза. Шефовете обаче отказали, защото пътниците вече били платили.

Генералният директор и друг от ръководителите на компанията са арестувани. Те са обвинени в предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, причинявайки по непредпазливост смъртта на много хора. Наказанието за подобно престъпление е до десет години затвор.

Междувременно стана ясно, че операцията по изваждането на "Булгария" ще започне едва на 19 юли. Според източници на спасителните екипи забавянето се налагало заради липса на техника.

Продължава и вадененто на тела на загинали пътници. На мястото на инцидента пристигнаха военни водолази, участвали в изваждането на атомната подводница "Курск".

Официално потвърденият брой на жертвите вече е 100 души. 29 остават в неизвестност.