Малките общински болници са заплашени от закриване. Причината - процесът на пререгистрация и драстично намаленият брой клинични пътеки.

За миналата година  в болницата в Кнежа са се лекували над 3 хиляди пациенти. Сега обаче лечебното заведение е заплашено от фалит и закриване. От първи януари лечебницата е с най-ниското ниво на компетентност - първо, защото няма апарат за изследване на хормони. Клиничните пътеки са намалени драстично - от 57 на 18.

Според новите правила болницата вече не може да лекува пациенти с инфаркт. А освен възрастни, хората в Кнежа са социално слаби и безработни. Пътуване до Плевен, който е на 50 км, не може да си позволи никой.

В подобно положението са и останалите общински болници. Ако се стигне до закриването им, Плевен трябва да поеме всички пациенти от региона.

“Областният град не може да поеме всички случаи, които са изпратени от община Кнежа, има случаи на върнати пациенти оттам”, каза Бисерка Милочева, общински съветник от Кнежа.

Напрежението сред лекарите е заради лимитите за прием на пациенти. Лекарите се опасяват, че с новите правила, хората от малките градове и селата може да останат без медицинска помощ.