Националната здравноосигурителна каса ще гласува днес на общото си събрание проектобюджета за следващата година. В него за болниците са предвидени 77 млн. лв. повече от тази година. Ще бъдат увеличени и парите за лекарства.

Парите за лечение по клиничните пътеки ще станат близо два пъти повече през 2003 г. Отделените средства за тази година бяха 100 млн. лв. Парите за болниците не бяха достатъчни и те натрупаха дългове. Задълженията на здравните заведения надхвърлят 90 млн. лв. Очаква се до края на годината болниците да натрупат още около 30 млн. лв. В проектобюджета на Здравната каса се предвижда и увеличение на парите за лекарства с 50 млн. лв. През 2003 г. касата ще отпусне за лекарства 181 млн.лв. За тази година бяха отпуснати само 131 млн.лв., които свършиха през август. Касата е готова да финансира още 36 клинични пътеки.
За лечението по тях са предвижда на болниците да се плащата догодина. Става въпрос за кардиологични, ортопедични и травматологични операции. През тази година, спед рамковия договор между Здравната каса, лекарите и стоматолозите, са плащата 40 клинични пътеки. В проектобюджета за 2003 г. НЗОК е предвидила и финансови стимули за болниците, които предлагат висококачествено обслужване на своите пациенти. Затова стартира кампания по оценяване на лечебните заведения, която ще приключи в края на октомври. Тогава ще стане ясно кои са най-добрите болници. Те ще получат повече пари по клиничните пътеки за лечение на пациентите си. Ще има и възможност да се увеличат заплатите на медицинския персонал.