Проектонаредбата на министерството предвижда кандидатите за хуманитарни, математически, езикови гимназии и техникумите да имат два изпита по български и математика. Според синдикатите на двата изпита трябва да се явят само желаещите да учат в езиковите училища. Кандидатите за природо-математическите гимназии и техникумите да се състезават само в решаването на задачи, а тези, които искат да учат хуманитарни науки да пишат само съчинение-разсъждение, предлагат от трите синдиката. Според тях вторият изпит може да е пожелание.

Например ако вашето дете е много добър математик и кандидатства за математичска гимназия, но държи изпит по литература и получава двойка или дори 3,50, т о не може да влезе и отпада.

Засега министерството не е съгласно с промените, но окончателно решение ще вземе следващата седмица.

След месец ще е готов конспектът  за съчинението -разсъждание, както и изискванията, които трябва да спазват учениците при писане на съчинението-разсъждание, и критериите за оценяване. Изпитните задачи по математика ще бъдат от учебниците за седми клас, увери заместник-министърът  Наков.

От Новата година експертите към министерството наново ще разработват изпитен тест за профилираните гимназии след 7 клас.

Той ще има амбицията да побере всичко във себе си и изпитът да се сведе само до едно явяване за учениците.

Ако новият тест проработи може да стане конкурсен изпит за кандидатстващите ученици през 2003 година.