По стара традиция днес отбелязваме деня на Свети Трифон Зарезан.

Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки в средата или в краищата на лозето, поливат корените и подрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Пръчките са натопени в бъклиците с вино, навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите.

Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност се изпълнява сред природата.