9-годишно дете жестоко нахапано от куче. Това е втори подобен случай за по-малко от 2 седмици. Предишната жертва беше 11-месечно бебе в София. Лицето на 9-годишния Владимир Мирославов от град Кула е обезобразено. Всичко се случва на стадиона, където момчето отива да играе футбол със свои приятели.

„Джани, той е от Кула, той дойде на стадиона, ние бяхме на стадиона, треньорът го нямаше и той изпусна кучето и казаха да не бягаме, но мен ме беше страх и аз избягах и то скочи на мен и почна да ме хапе”, разказа Владимир.

Детето е прието във видинската болница с рани по лицето, главата и лявата ръка. Оказва се, че 9-годишният Влади не е единственият потърпевш от въпросния питбул. Само преди месец и половина и друго дете е пострадало.

„И дори е карано директно за София за пластична операция на ръката. Кара ли са и едно друго детенце, то е от ромски произход детето. Майка му снощи разказа. Даже тя е искала да иде да го убие кучето”, каза Вълчо Коцев, дядо на Владимир.

Опитахме се да открием собственика на питбула. Никой обаче не ни отвори вратата на къщата в Кула. В двора беше само кучето. Кметът на общината обясни, че питбулът е бил разхождан на градския стадион в нарушение на всички изисквания.

„Питбулът е бил пуснат свободно без намордник, както са изискванията, не е воден на пояс”, каза д-р Марко Петров, кмет на община Кула.

По случая е образувана преписка, но максималната санкция е 200 лева глоба.

Припомняме ви, че през последните години зачестиха инцидентите на нападнати или разкъсани хора от питбули. В тази връзка ви предоставяме кратка справка на по-известните инциденти:

14 декември 2009 г. – Деветгодишно дете е нападнато и жестоко нахапано от домашно куче в русенското село Кривина. Детето е спасено благодарение на намесата на съседи. То постъпи в болница с множество травми от ухапвания.

19 октомври 2009 г. – Кучета разкъсаха шестгодишно дете в центъра на разградското село Сушево. Животните не са безстопанствени и това не е първият инцидент с тях.

17 март 2008 г. – Питбул нападна 12-годишно дете от Разград. Детето беше настанено под наблюдение в хирургичното отделение на разградската болница без опасност за живота.

11 март 2008 г. – Питбул нахапа до смърт 50-годишния Божидар Аначков в Горна Баня. Кучето е било собственост на негов съсед. Мъжът умира от раните си в „Пирогов”.

2 декември 2006 г. – Питбул нападна жена и двете и деца в Бургаския квартал „Победа”. Кучето изпохапало 13-годишната Емилия по вътрешната част на бедрото и прасеца, а малката Стефка се отървала само с наранявания по глезена.

1 март 2006 г. - Питбул нахапа петокласник в коридора на кърджалийско училище по време на междучасие. Кучето се вмъкнало през вратата на физкултурния салон, качило се по стълбите на последния етаж и нападнало бягащите от ужас деца.

5 декември 2003 г. – Питбул нападна трима души в центъра на София. Кучето се нахвърли върху болонката на хирург от болницата "Царица Йоанна" и 11-годишния му син. Хирургът е с множество разкъсвания по лявата ръка, а детето в шок.