Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека разпространиха отворено писмо до всички хора, които разпознават себе си като "хора на духа”. Писмото разкрива идеята за благотворителен спектакъл на двамата актьори, с който да бъдат събрани средства за пострадалите от земетресенията и опустошителното цунами в Япония.

"Това, което всъщност е повод за тази инициатива е именно желанието да помогнем на един народ, който никога няма да отиде и да моли. Той ще се справи така или иначе сигурно и без нашата помощ, но въпросът е в друго – глобализацията не е само в областта на информационните технологии и бизнеса, тя трябва да бъде глобализация и на духа, на взаимопомощта, на хуманизма, на подкрепата и състраданието. Много е хубаво, когато знаеш, че ако на теб ти е случи нещо тук, на другия край на света хората могат да те подкрепят”, каза Нина.

Благотворителното представление е на 20 април от 19:30 часа в Театър 199. Нина и Зуека ще играят в постановката "Каквото направи дядо...”, с която преди 6 години за първи път са посетили Страната на изгряващото слънце. Актьорите се надяват да съберат дори и някакви минимални средства, с които да облекчат пострадалите.

"Ако си припомним онази стара фраза "Капка по капка – вир, левче по левче – язовир”, ако от 7 млн. българи един милион имат възможност да дадат по 1 лев, това са 1 млн. лева”, каза Нина.

"Японците винаги са обичали България по една или друга причина. България й е страшна слабост. Цялата любов на японците към България личи в нещата, които те са направили тук. Ако българите не знаят, че Япония присъства в техния живот ежедневно, нека да се огледат и да попитат този и онзи кое откъде им е”, каза Зуека.

Актьорското семейство обясни, че всички представления, които ще изнесат до края на сезона също ще бъдат благотворителни и ще отделят средствата от тях за Япония.

"Японците имат една традиция, която научихме преди 5 години. Ако ти направиш на мен или на нея (Нина) нещо добро, нашият род ти е задължен до не знам си кое коляно и ние трябва да го предаваме от поколение на поколение задължението към твоето име и към твоя род”, разказа Зуека.