Късно снощи от страната ни излетяха малко над 200 финландски туристи с полет на финландска авиокомпания. Така у нас остават около 150 от групата злополучни чуждестранни туристи, които четrри дни не можаха да напуснат страната ни заради неуредени финансови отношения между туроператора и националния въздушен превозвач.

Финландската Агенция по защита на потребителите организира полет до родината за всички летовници, които останаха по принуда в България, съобщи местната национална телевизия. Агенцията по-рано днес забрани на компанията "Алма Тур" да предлага почивки на финландците, докато не докаже, че разполага с необходимите финанси, за да извършва пътувания.

Занапред компанията трябва да предоставят на Агенцията доказателства, че ще връщат клиентите си в родината им и ще възстановяват на потребителите авансите им в случай, че фирмите банкрутират. В противен случай властите ще обявят компанията за неплатежоспособна.

Междувременно Икономическият отдел на криминалната полиция пое случая с блокираните на морето чужди туристи. Според Софийската градска прокуратура има данни за неправомерни действия и от "Алма тур", и от "България Еър".

В 15.00 часа днес предстои среща на членовете на руската туроператорска асоциация  за организиране на плащането на чартърен полет чрез техния гаранционен фонд.

Репутацията на България пострада сериозно около спора между „Алма тур" и „България Ер" и блокираните чуждестранни туристи у нас. Това заяви главния прокурор Борис Велчев. Прокуратурата е възложила на икономическа полиция да направи проверка дали няма присвоени средства, измамливо насочени, или някоя от компаниите да е в състояние на банкрут, което е наказуемо, ако не е декларирано. Инспекцията ще приключи до няколко дни.