Икономическият министър подчерта, че е готов да отговори на Муравей Радев, ако му поиска оставката. Така Николай Василев коментира оспорването на негова заповед дивиденти на държавни дружества да бъдат авансово преведени в бюджета преди края на годината.

Операцията се налага защото бюджетът е изпразнен, смята министър Василев.

Министерски съвет е разпоредил НЕК и БТК да преведат авансово в републиканския бюджет 120 милиона лева преди края на годината.  
Спорът за законността на  решението предизвика конфликт и остри нападки между вицепремиера Николай Василев и бившия финансов министър Муравей Радев.

"Ако Муравей Радев ми иска оставката, нека направи това утре на парламентарния контрол. Всички мой действия са законосъобразни и целесъобразни", заяви преди правителственото заседание вицепремиерът Василев.

Оспорваните заповеди са две - за авансовото внасяне на до 20 декември на общо 120 милиона лева в държавния бюджет от НЕК и БТК  на Министерски съвет и  за създаване на работна група, която да изготви списък на предприятия с над 50% държавно участие, чиито пари по сметки могат да се внесат в републиканския бюджет на Николай Василев.

Според бившия финансов министър Муравей Радев, искането авансово да бъдат преведени дивиденти от НЕК и БТК е в нарушение на Търговския закон и Закона за Държавния бюджет.

"Това решение се налага, защото бюджетът е издънен", твърди Николай Василев.
Той смята, че държавата като едноличен собственик на НЕК и БТК може да вземе такова решение, още повече, че и двете компании имат големи неразплатени печалби от миналата година.

"Бюджетът е изпразнен, затова правителството взе решение, не 30%, както беше досега, а 80% от печалбата на държавните предприятия да бъде разпределяна като дивидент", допълни вицепремиерът Василев.