Раздаването на имоти на безценица в Приморско не е единствената злоупотреба в общината. 7 години петима собственици на търговски обекти се борят срещу заменка, довела ги до фалит, болести и дългове. Има ли връзка между техния случай и близките отношения на кмета Димитров с висши магистрати?

През 1993 година общината им предоставя парцел в центъра, за да си построят магазини.

„Мястото беше запустяло, когато започнахме да го строим. Ние правихме идеен проект и т.н., направихме 5 обекта, работиха известно време обектите по 7-8 години, след което се направи замяната", каза Данчо Демирев, потърпевш.

Парцелът става собственост на частно лице срещу други имоти, отстъпени на общината, по предложение на тогавашния кмет Димитров. Става въпрос за лозе, попадащо в двора на училището и терен, на който по-късно е построена новата сграда на общината.

Според потърпевшите, заменката е незаконна, тъй като дворът на училището е публична общинска собственост, за това я оспорват в съда.

Потърсихме за коментар бившия кмет Димитър Димитров, но той категорично отказа да разговаря с екипа ни.

Новият собственик завежда дела срещу четирима от търговците, които отказват да предадат доброволно обектите си. Въпреки че казусите са идентични, той печели две от делата, а две губи.

„Най-скандалното е, че има различни решения на Върховен съд, откъдето идват проблемите. Ако бяха еднакви решенията, нямаше да има такова нещо", допълва Демирев.

Вече половин година търговците чакат решение от Инспектората към Висшия съдебен съвет защо се е получило разминаването. В същото време загубилите делата са осъдени да платят обезщетения в размер на стотици хиляди лева.

„Моето семейство е много потърпевшо от тази ситуация. Майка ми и баща ми се наложи да се разделят, в различни държави са. За да може да си плащаме това, което ни иска този човек и за да може да се препитаваме отнякъде", сподели друг потърпевш - Стела Чаговец.

„Иска от нас жестоки суми, които аз не мога да си ги представя. Моята къща е обявена за публична продан", каза на свой ред Атанаска Джинкова.

От дългите съдебни битки хората не само са изправени пред фалит, но някои от тях се разболяват. Изгубили са вяра в съдебната система, след като и делото, което са завели срещу законността на заменката, също е забуксувало.