В края на 19-ти век френски майстор-готвач решава да изненада своя идол - оперната певица Нели Мелба със сладолед с праскови. Оттогава подобни десерти се наричат мелби. А у нас ги помним отпреди няколко десетилетия като сметанов сладолед, с котешко езиче и шоколадови пръчици. Точно в този вид решават да възкресят мелбата във Варна.
„Ние се мъчим да я направим така, както са я правили преди много време, преди години, когато не е имало топинги, шоколади с вкус и т.н, имало е само ванилия, пръчици и езичета”, казва барманът Ради Любомиров.
Да приготвиш мелба по този начин се оказва трудна работа, защото чист сметанов сладолед и котешки езичета се набавят с много търсене. Още по-голямо предизвикателство са металните купички, наричани някога „шолички".
„Свързахме се с приятели и познати на Златни пясъци, в хотелските комплекси и в складове по една, по две бройки са събирали и са ни носили, защото никъде нямаше... Засега само 11 броя сме намерили”, обяснява управителката Даниела Динева.
Все по-често баби водят внучетата си, за да ги черпят с мелба, каквато те са яли навремето.