Редакцията на „Шарли ебдо”. „Стад дьо Франс”. Ресторантите „Лю Карийон”, „Малката Камбоджа”... А сега и Ривиерата – Франция отново стана жертва на кървави атаки. Но защо този път изборът е Ница?

Перлата на Френската Ривиера е предпочитана дестинация за пътешественици от цял свят. Особено на 14 юли, денят, в който грандиозно се отбелязва годишнината от Великата френска революция. Заедно с туристите, броят на присъстващите в града по време на празника надхвърля един милион.

Даже и в делничен ден Ница е петият по големина град във Франция след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза и най-големият на Френската Ривиера. Той е разположен по бреговете на Залива на ангелите и е заобиколен от Приморските Алпи. Известен е с невероятните си катедрали, дворци и базилики. Най-популярни сред тях са дворецът „Масена” и катедралата „Сен Никола”.

Любимото място на всички посетители на Ница обаче е крайбрежната алея. Наричат я още „Английската алея”. От едната й страна впечатляват красивите сгради, малките магазинчета и пазарът за цветя и плодове. От другата, пък, изумява Лазурният бряг.  Разстоянието от крайбрежния булевард до брега е едва 3 метра. Същинска приказка... До вчера.

Отсега нататък всички ще свързват „Английската алея” с кървавия терористичен акт.

Камионът, който се вряза в празнуващите хора в Ница, е изминал голямо разстояние с висока скорост преди злополучния сблъсък. Тръгнал е от детската болница в града и в продължение на два километра е помитал всичко по пътя си. 

Един от предпочитаните хотели „Негреско”, който се намира в близост до мястото на трагедията, в момента се е превърнал в болница.

Единственият проблем, с който свързваха Ница хората досега, е дребната престъпност. Никой не е очаквал, че оттук нататък красивата френска перла ще се свързва с кървав терористичен акт. Ница вече няма да бъде същата.

"Трагичен парадокс е, че цел на атаката в Ница бяха хората, които празнуваха свободата, равенството и братството", написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в „Туитър”.

  • Жертвите на атентата в Ница вече са 85
  • Подаряват нов мотор на мъжа, опитал се да спре камиона в Ница
  • Подкрепата за френския президент се повишава въпреки атентата в Ница
  • Петима с обвинения за съучастие към нападението с камион в Ница
  • Нападателят от Ница е имал най-малко петима съучастници
  • Удължават извънредното положение във Франция с 6 месеца
  • Близо половината жертви от атентата в Ница са чужденци
  • Десислава Минчева: Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористи
  • Почит за жертвите в Ница и освирквания за френския премиер (ВИДЕО)
  • Не е потвърдена връзка между атентатора от Ница и „Ислямска държава”