В Одеса живеят над 50 000 българи. Въпреки примирието от Mинск, никой не знае какво ще последва. От града разказват пратениците на bTV Георги Тотев и Георги Кожухаров.

На 800 километра от военните действия екипът намира по-различна Украйна. Там животът тече с различен ритъм, далече от куршумите.

„Очакваме истински мир. Останалото може да се договори. Но дали наистина има воля за договаряне е друг въпрос. Все пак вярвам, че народът е достатъчно умен, за да постигнем мир”, казва един от жителите на Одеса.

В културния ни институт в центъра на Одеса казват, че има информация за загинали сънародници, но не знаят колко. Примирието, подписано в Минск, дава надежда, че скоро ситуацията ще се нормализира.

„За нас най-сложното е, че ние за първи път се сблъскахме със ситуация в която трябва да избираме. Бихме искали едно – да приключи тази война”, коментира Димитър Терзи.

И докато в българския културен институт тече трескавата подготовка за Трифон Зарезан, на улицата не всички вярват, че мирът ще бъде траен.

Очевидно само времето ще покаже дали това е края на войната.