В Япония: Да паркираш велосипеда си под земята (ВИДЕО)
Системата спестява място и неудобства
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0

Ако градските власти искат да насърчават определен вид транспорт, трябва да разполагат и с нужната инфраструктура.

Огромният брой велосипедисти по улиците и сравнително малкото място за безопасното паркиране на колелетата води до това, че те се оставят къде ли не – пред магазина, завързани за стълба, пред вратата вкъщи… Това е все по-голям проблем за градове като Лондон, Амстердам, Ню Йорк, Токио, Пекин (или пък който и да е друг китайски град).

Мюнхен – градът на велосипедите (СНИМКИ)Дългогодишна стратегия е превърнала града в рай за велосипедистите

Отделно от това са и притесненията на собствениците на велосипеди дали ще си ги намерят, след като веднъж са намерили къде да ги оставят.

В Япония имат решение на тези проблеми – при това, както може да се очаква, високотехнологично – напълно автоматизиран паркинг за велосипеди.

Побира над 200 колелета на пространство от 50 кв. м. (нормален паркинг за същия брой велосипеди би имал нужда от около 370 кв. м.) За да не пречи, съоръжението се изгражда под земята – в този конкретен случай – на 11 м дълбочина.

Удобството за велосипедистите е голямо – не само че не търсят къде да оставят велосипеда си, но и не мислят как да го обезопасят срещу крадци –нужно е само човек да постави колелото си на платформата, оттам задачата се поема от машините. Системата е надеждна (и ви връща колелото, което сте оставили), като времето за намирането му е само 13 секунди.

Близо 50 подобни иновативни велопаркинги вече са изградени в 18 японски града. За строежа на всеки са нужни около 2 месеца, а цената е около 1,3 млн. долара за един.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре