Започна дългоочакваният ремонт на пътя между Търговище и Разград. Участъкът, който свързва двете области беше толкова разрушен, че шофьори от цяла България го заобикаляха.

За ремонта на 10-килрометровото трасе са осигурени близо 8 милиона лева.

Шофьорите наричат този участък „пътя на камилите”, защото според тях по зейналите огромни кратери и нагънатия асфалт не може да се пътува с автомобил, а само с камила.

Въпреки че е връзка на областите Русе, Разград и Търговище с Южна България, трасето с години беше само кърпено и така стана непроходимо и опасно за автомобилите.

„Този път едва ли някой, който е пътувал по него не си е мислил, че трябва да бъде ремонтиран,” каза заместник-областният управител на Търговище Николай Найденов.

„Получавали сме много сигнали от граждани и от фирми, които казват, че просто пътят е невъзможен за пътуване. Това, че последните три години не е правена хоризонтална маркировка, защото не е било възможно, говори достатъчно, че този път трябваше да бъде ремонтиран,” добави Найденов.

Сега пътуващите могат да си отдъхнат. На мястото вече се работи и то по иновативна технология, която използва разрушения асфалт за полагане на нова настилка.

Пътят се разкопава на дълбочина 25 сантиметра, обясни зам.-областният управител на Търговище. „В него се полага цимент, който се обърква в самата машина. След това с помощта на трамбовъчен валяк се уплътнява тази смес и трябва да престои така 48 часа.”

След месец ще е готов първият участък от пътя, който беше най-разрушен. Работата по трасето ще продължи през пролетта на следващата година.