Ентусиасти успяха да заснемат България от 31 километра височина.

Сергей и Росен са възпитаници на Техническия университет. Те развиват уменията си в образователната програма "Космически предизвикателства" и вече сбъднаха една от своите мечти - заснеха България от прага на Космоса. С помощта на хелиев балон, подобен на метеорологичните, те издигнаха кутия с GPS, радиопредавател, мини-компютър и камера до стратосферата.

„Целта е да докажем, че науката и Космосът са близо до нас. Това не е нещо, което се изучава единствено в лабораториите на НАСА, това е нещо, с което всеки човек може да се занимава, стига да има интерес и разбира се, желание да се захване с подобен проект,” обясни Сергей.

Кутията е успяла да съхрани електрониката и камерата до температура –60 градуса.

Сега космическите ентусиасти търсят съмишленици, за да споделят постижението си. Ако сте такива, потърсете още информация в уебсайта на проекта.

„Балонът и самият хелий са може би най-скъпата част от експеримента, което горе-долу ти коства половината, но за нещо от сорта на 300-400 лева може всеки да пусне един балон с камера и да направи снимка на тази височина,” казва Росен.