На летище „Граф Игнатиево” започна авиошоу по повод 100-годишнината от първия боен полет в България.

На 16 октомври 1912 г. в Балканската война Радул Милков и Продан Таракчиев първо разузнават над Одринската крепост, а после хвърлят две бомби над гарата Караагач, което се случва за първи път в световната военна история.

bTV разгърна мащабна кампания „Заветите на България”, в които първият боен полет, като част от Балканската война, има изключително важно място.

На летището в „Граф Игнатиево” днес са показани всички типове авиационна техника, с която разполагат военновъздушните сили.

Зрителите могат да наблюдават действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители и др.

Гостите на празника ще имат възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният показ ще осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, „Спартан”, Ан-30, „Пилатус” РС-12, „Пилатус" РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 „Кугър”, „Пантер" от състава на ВМС и AW-139 на Гранична полиция.

Днес тук ще бъдат видени всички мисии и задачи, които военновъздушни сили изпълняват - охрана на въздушното пространство, авиомедицинска евакуация, гасене на пожари, пилотажи и прехвати във въздуха с изтребители.

Под ръководството на специалисти, доброволци ще могат да участват лично в демонстрациите по пожарогасене, прослушване на радиоразговори между летателните екипажи и ръководителя на полетите, разглобяване и сглобяване на стрелково оръжие, реално изпробване херметичността на противогаза в димна среда, участие в полети с авиосимулатор и други.